Skip to main content

El Jardín de las Hepserides - José Suñer-Oriola

Op zondag 24 maart zet de KH De Kunstvrienden uit Sint-Eloois-Winkel haar tanden in een fantastische compositie.

El jardín de las Hesperides - José Suñer-Oriola

 

Deze compositie beschrijft een Griekse Mythe.

El jardín de las Hesperides verklankt de gebeurtenissen van Herakles (Hercules) in de prachtige tuin van de godin Hera, gelegen in het meest westelijke punt van de Griekse wereld.
De tuin was bekend om zijn boom met de gouden appels, appels die een eeuwige jeugd zouden garanderen. Deze boom was tevens een huwelijksgeschenk van de godin Gaia (aarde) aan Zeus en Hera. Hera gaf de Hesperiden, drie nimfen uit het het westen (Hesperetusta, Egle en Eritia) en dochters van Atlas de opdracht om voor de tuin te zorgen en de appels te bewaken. Ze kregen daarbij de hulp van de honderd-koppige draak Ladon.

 



Herakles kreeg als straf voor het vermoorden van zijn vrouw en kinderen 10 opdrachten van Koning Eurystheus. Herakles moest 10 onmenselijk zware werken, opdrachten verrichten. (Uiteindelijk 12 opdrachten, omdat hij bij twee van die opdrachten hulp had gekregen van iemand anders.)

Bij de 11e opdracht moest Herakles de gouden appels van de Hesperiden roven. Na vele omzwervingen bereikte Herakles ten slotte Atlas, één der Titanen die het hemelgewelf moest torsen. Atlas pakte zelf de appels, toen Herakles zijn taak even overnam. Toen Atlas het hemelgewelf niet meer wilde overnemen, kreeg Herakles hem met een list zo ver om nog even het gewelf te torsen, waarna Herakles er natuurlijk snel vandoor ging. Herakles wijdde de appels aan de godin Pallas Athena. Deze gaf de gouden appels weer terug aan de Hesperiden. Tijdens deze reis bevrijdde Herakles tevens Prometheus. Dit was een titaan die voor straf aan een rots zat vastgeketend en iedere dag gemarteld werd door de adelaar Ethon die uit zijn lever pikte, welke 's nachts weer aangroeide.


De compositie van José Suñer-Oriola bestaat uit vier delen:



I. De zoektocht
Hierin wordt de reis en de onzekerheid van Herakles verklankt. Een heel rustige beweging waarbij enkele  hoofdthema’s worden voorgesteld (Tuin-thema & Herakles-thema).
Er komt alsmaar meer beweging in de muziek en het bouwt op tot een grootse tutti die de ontdekking van de Tuin van de Hesperiden weergeeft.


II. Ladon, de draak
Het tweede deel omschrijft het dilemma, de innerlijke strijd van Herakles over hoe hij Ladon, de honderd-koppige draak, kan verslaan. Hij geraakt geobsedeerd door het wezen (Con Fuoco) en komt tot het punt van meditatie waarbij hij allerlei plannen bedenkt om zijn probleem op te lossen. In het Vivace (in een ware funk-stijl) hoor je door middel van solistische passages (bastuba, trombone, hoorn-duet en trompet-duet, hobo, fluit & piccolo) de verschillende ideeën naar voor komen die Herakles oppert. Uiteindelijk komt er een re-expositie van het funk-thema en mondt het geheel uit in een schreeuw van de draak. Het schepsel lost op in de as van zijn eigen vuur.


III. De nimfen
Dit deel geeft het grote verraad, van een vader (Atlas) tegenover zijn dochters de Hesperiden (de nimfen), weer. De hobo verklankt de droefheid van de nimfen die beseffen dat hun vader hen wil bedriegen. Het thema wordt uitgesponnen in een grote tutti met een zeer gedragen thema waarin de smacht en het verdriet goed te horen is. (heel Wagneriaans opgevat)
De epiloog van dit deel heeft een pastoraal karakter met de hoorn en de cello in de hoofdrol.


IV. Ontsnapping en terugkeer
In dit laatste deel, een pittig Allegro, hoor je alle thema’s nog eens aan bod komen. Je hoort hoort een symbiose tussen verschillende themas uit de vorige delen. Zo hoor je het "Herakles -thema" uit eerste deel en het "Nimfen-thema" uit het derde deel als belangrijkste elementen.
Het werk eindigt met een grootse finale waarbij de componist hulde brengt aan Reich - Wagner- Respighi - Stravinsky en Shostakovich!


Het werk werd geschreven in opdracht van het Spaanse Harmonieorkest Banda Sinfónica de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera (Valencia) en haar dirigent Carlos Garcés Fuentelsaz.

 

Hier kan je genieten van hun uitvoering tijdens het 129ª Certamen Internacional de Bandas ‘Ciudad de Valencia’ 2015  in het Palau de la Música de Valencia.